Tajuk post kali ini munkin berbaur sedikit sensitif. Tetapi tidak salah bagi kita untuk membincangkan perihal ini, iaitu budaya negatif 3gp Melayu Boleh yang semakin lama semakin menular dalam kalangan remaja Melayu Boleh kita zaman sekarang.

3gp Melayu BolehSecara ringkasnya, apakah itu 3gp Melayu Boleh? 3gp itu didefinisikan sebagai format digital video bagi telefon mudah alih atau nama sebenarnya "Third Generation Partnership Project (3GPP)". Namun begitu, teknologi ini telah disalah gunakan oleh sebilangan golongan Melayu Boleh yang masih belum terbuka mindanya.

Di alam maya ini, budaya 3gp Melayu Boleh semakin berleluasa dan ini sedikit sebanyak memburukkan nama gemilang Melayu Boleh itu sendiri. Budaya negatif seperti 3gp Melayu Boleh inilah yang akan merosakkan akidah serta sahsiah diri seseorang Melayu terutamanya bagi remaja Melayu Boleh.

Secara mudahnya, jika kita mengooglekan kata kunci bagi 3gp Melayu Boleh, kita dapat perolehi begitu banyak keputusan pencarian yang sangat menyayat hati melihat aksi-aksi negatif remaja Melayu Boleh kini. Apatah lagi apabila Melayu itu sangat sinonim dengan majoriti penganutnya beragama Islam.

Sepatutnya kemudahan teknologi seperti 3gp haruslah dimanfaatkan oleh Melayu Boleh untuk sesuatu yang boleh membawa faedah seperti membuat filem indie yang boleh membawa mesej yang positif. Contohnya seperti membuat dokumentari 3gp dengan telefon canggih anda seperti salah satu video yang mendapat award bagi Best Asia's Mobile Film Award 2007 ini:



Oleh itu, Melayu haruslah sedar bahawa aktiviti merakam, mencuri serta mengedar aksi 3gp Melayu Boleh itu bukanlah satu kegiatan yang sihat. Ingatlah bahawa sesungguhnya aktiviti yang tidak sihat sebegini bisa menghancurkan bangsa kita. Bak kata pepatah "Sesal dahulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya". Jangan sudah terhantuk, baru tergadah.

9 comments

  1. zamani // July 19, 2010 at 4:36 AM  

    x suke orng busy body.tapi kdng2 org cmni bgs gak die tau sume yng mungkin kite x tau.. so leh join dgn die sekali sekala jelah. skrng i pun tgh busy nk update blog pun curi2 mase je..

    keep it up bro!

  2. haris // July 30, 2010 at 7:50 AM  

    dah terang la yang buat tu bodoh... yang gi rakam kenapa??
    dah la wat maksiat (kalau la).. dowh!!

  3. zarinaz // August 18, 2010 at 8:32 AM  

    macam2 la budak zaman sekarang nie, tapi nak salah kn diaorg bulat2 pun x leh gak kn

  4. Anonymous // May 1, 2013 at 10:33 PM  

    Today, I went to the beach front with my kids.
    I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said "You can hear the ocean if you put this to your ear." She placed
    the shell to her ear and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
    She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic
    but I had to tell someone!

    Here is my page http://wiki.nonverbaal.nl/index.php?title=Gebruiker:JosephP24

  5. Anonymous // May 18, 2013 at 12:12 PM  

    I really like your blog.. very nice colors & theme.

    Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for
    you? Plz respond as I'm looking to create my own blog and would like to know where u got this from. thank you

    my web page: Grow XL Review

  6. Anonymous // May 19, 2013 at 10:15 AM  

    An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who was doing a little homework on this.
    And he actually bought me breakfast because I stumbled upon it for him.
    .. lol. So allow me to reword this.... Thank YOU for the
    meal!! But yeah, thanx for spending time to discuss this topic
    here on your internet site.

    Also visit my web site :: Muscle REv Xtreme Supplement

  7. Anonymous // May 19, 2013 at 10:16 AM  

    Hi! Do you use Twitter? I'd like to follow you if that would be okay. I'm absolutely enjoying your blog and look forward to new updates.


    My blog post :: Test Force Xtreme Muscle

  8. Anonymous // May 19, 2013 at 1:11 PM  

    Hi I am so delighted I found your blog, I really found you by error, while I was browsing on Aol for something else, Anyways I
    am here now and would just like to say thanks
    for a incredible post and a all round entertaining blog
    (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at
    the minute but I have saved it and also included your RSS feeds, so when I have time I will be
    back to read more, Please do keep up the great work.


    my web site - XtraSize

  9. Anonymous // May 26, 2013 at 12:19 AM  

    Wow that was strange. I just wrote an very long comment but after I clicked submit my comment didn't show up. Grrrr... well I'm not writing all that over
    again. Anyways, just wanted to say great blog!

    Feel free to surf to my web-site; http://testforcextremeblog.net